A Himnusz meghallgatása után az avató ünnepségen elsőként Szöllősi György, a magyar futball és a Puskás-ügyek nagykövete mondott beszédet. Elmondta, hogy az Aranycsapat emlékévvel, és a hozzá kapcsolódó egyéb kezdeményezésekkel lezárulhat az az időszak, amikor jobban ismerték és értékelték az Aranycsapat sikereit külföldön, mint idehaza.

Ahogy Id. dr. Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának, illetve az Aranycsapat Emlékév Testületének elnöke fogalmazott, az Aranycsapat a magyar sport aranyfedezete, és hozzátette, az Aranycsapat-emlékév ötlete magától Buzánszky Jenőtől származik.

Dr. Molnár Andrea, az Ovi-Sport Közhasznú Alapítvány kuratóriumának elnöke a Jenő bácsival közösen megtett túrákat és egyéb, Jenő bácsihoz fűződő emlékeit osztotta meg a díszes vendégsereggel. Elmondta, hogy a Jenő bácsi által alapított Alapítvány november 22-én már a 250. Ovi-Sport Pályát fogja avatni.

Az emléktáblát Buzánszky Jenő, és kisfia, szintén Jenő leplezték le közösen. A leleplezés után Varga Norbert Atya áldotta meg, majd Buzánszky Jenő fejhajtásra, csendes megemlékezésre kérte fel a vendégeket.

Az emléktáblánál a Magyar Labdarúgó Szövetség nevében Bánki Erik és Nyilasi Tibor elnökségi tagok mellett Dunai Antal olimpiai bajnok helyezett el koszorút.