Budapest, 2013. március 8.

„Hölgyeké az elsőség” – ezzel a címmel rendezett szakmai műhelynapot a sportfinanszirozas.hu március elején a Magyar Sportok Házában.

 

A rendezvényt Endrei Katalin, a Fidesz női tagozatának alelnök nyitotta meg, aki így foglalta össze a témával kapcsolatos gondolatait.

– A nők a sport területén is fontos szerepeket töltenek be: egyrészt sportolónőként, másrészt anyaként, nagymamaként, a mindennapok sportjaiban – kezdte. – Ami az élsportot illeti, elég a kajakos nők, a cselgáncsozó nők vagy éppen a női vízipóló csapat fantasztikus londoni szereplésére emlékezünk. Egy anya, nagymama pedig fontos támogató lehet: gondoljunk csak Risztov Éva édesanyjára, aki meghatározó szerepet játszott abban, hogy Éva olimpiai aranyat hozhatott Magyarországnak!

De az is fontos: nem mindenki készül olimpikonnak, élversenyzőnek. Az anyák és nagymamák a mindennapok sportjában is kulcsszerepet játszanak: hiszen ők azok, akik a legtöbbször elviszik a gyerekeiket a szakosztályokba, edzésekre. Fontos azonban, hogy ne a saját gyerekkori, megvalósulatlan álmainkat próbáljuk kiélni, hanem megtaláljuk azt a tevékenységet, ami a gyerekeinknek valóban sikert és örömet okoz, mert így előbb-utóbb maguktól is rendszeresen sportolni fognak járni. Itt van tehát nekünk, nőknek a legfontosabb teendőnk: gyermekeink sportra való szocializálásában!

A kormány jól érezhetően jelentősen támogatja a magyar sportot, de nem csak az élsportot. A mindennapos iskolai testnevelés bevezetése a gyermekeink edzettségét, fittségét szolgálja, s ez a folyamat már az óvodákban is egyre inkább előtérbe kerül. A csodálatos londoni olimpia következményeként pedig azt gondolom, elmondhatjuk: Magyarország itt is jobban teljesít!

– A rendezvényen Monspart Sarolta, a MOB elnökségének tagja a női sportok helyzetéről és lehetőségeiről tartott személyes hangvételű ismertetőt, András Dénes pedig az MLSZ ad hoc bizottságának tagjaként rendkívül friss hírekkel szolgált a női labdarúgás magyarországi fejlesztéseiről – foglalta össze Szurmai-Palotai Piroska, a sportfinanszirozas.hu kommunikációs igazgatója.

A szünet után Siti Beáta, a magyar női kézilabda válogatott másodedzője, Gömöri Csaba, a világ elitbe tartozó U18 női jégkorong válogatott szövetségi kapitánya, Fűzy András, az MKOSZ elnökségének tagja, Kiss Norbert, az EMMI sportfejlesztésért felelős helyettes államtitkára és Merész András, az olimpiai 4. helyezett női vízilabda válogatott szövetségi részvételével különleges kerekasztal beszélgetésre került sor.

Az esemény egyik díszvendége Molnár Andrea, a legendás Buzánszky Jenő alapította Ovi-Foci Közhasznú Alapítvány kuratóriumának elnöke volt. – Alapítványunk ahhoz nyújt segítséget, hogy az óvodáskorú gyermekek megismerhessék és megszerethessék a sportot – foglalta össze munkájuk alapjait. – Nálunk minden az ő támogatásukról szól, hogy a kis cipőkben igazán nagy lépéseket tehessenek meg…

A női sportokkal foglalkozó szakmai műhely sorozat a következő hónapokban sportpszichológiai és sportmarketing témanapokkal folytatódik.

sportfinanszirozas.hu