Több szempontból is különleges alkalom volt a szeptember 5-ei Ovi-Foci pályaátadó Pécsett. Nem csak azért, mert a Keleti Városrészi Óvoda immáron, kereken a nyolcvanadik pályát avatta, hanem azért is, mert egyedülálló összefogás keretében valósult meg itt az Ovi-Foci Program.

Az óvoda vezetősége 2012-ben talált rá az Ovi-Foci Programra, és az intézmény két év alatt, időt és fáradtságot nem kímélve, maga gyűjtötte össze a megvalósításához szükséges önrészt. Az Ovi-Foci pálya ügye rengeteg embert megmozgatott, a szükséges összeg összegyűjtésében az óvoda segítségére voltak üzletemberek, vállalkozók és a véleményformálók, politikusok is. Köztük volt dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, aki magánvagyonából is áldozott az Ovi-Foci Program pécsi megvalósításáért. Jelen volt Csizi Péter, Pécs város alpolgármestere, Kötél Tamás az UMWELT Környezetvédelmi Műszaki Fejlesztő és Tanácsadó Iroda Kft. képviseletében, akik a pálya megépüléséhez szükséges társasági adót (TAO) biztosították. Az Ovi-Foci Alapítványt dr. Molnár Andrea alapítványi elnök képviselte.

Dr. Hoppál Péter a műsort követő nyitóbeszédében kiemelte, hogy a Keleti Városrészi Óvoda olyan „jól vizsgázott”, hogy azóta két másik pécsi ovi is pályázatot nyújtott be az Ovi-Foci Alapítványhoz.

Az új pálya avatóünnepsége legalább olyan különleges volt, mint az összefogás, melynek következtében létrejöhetett. A gyerekek nyitóműsora egy valódi stadionavató mintájára épült fel, hűen követve annak lépésit; mindezt pedig a nagyszámú közönség, országos és városi elöljárók, a kezdeményezés támogatói, szülők, nagyszülők és rokonok tekintette meg, méltóan a jövő – talán már ezek közt az apróságok közt tipegő – „sztárjátékosaihoz”.

Az államtitkár hozzátette: a sport is a kultúra része, ezért támogat ő személyesen is minden olyan kezdeményezést, mely ezt a filozófiát tükrözi. Ez egybevág a Fidesz Magyar Polgári Szövetség törekvésével is: kormányzásuk alatt harmadával emelték az óvodapedagógusok bérét.

Csizi Péter, Pécs alpolgármestere azt emelte ki, hogy a keleti városrész fejlődő mivoltának egyik szép példája az, hogy már az óvodás korban igyekszenek itt megteremteni az egészség, a napi szintű sportolás feltétételeit.

Kötél Tamás az UMWELT részéről beszédében elmondta, hogy cégük neve magyarul környezetet jelent, ezért támogatásuk felajánlásánál – a gyermekek sportolási lehetőségének biztosítása mellett – fontos szempont volt maga a pályázó intézmény is, hiszen a Keleti Városrészi Óvoda „zöld” óvoda, és egy környezetbarát útépítő- és útkarbantartó gépekkel foglalkozó cég számára ez sokat nyom a latban. A kölcsönös környezettudatosságra épülő szimpátia mellett sokat számított az is, hogy az UMWELT Kft. számára mindig fontos cél volt a hazai kezdeményezések és innovációk támogatása.

A felszólalók sorát dr. Molnár Andrea, az Ovi-Foci Alapítvány elnöke zárta, aki elmondta, hogy a pécsi pálya jó példa az összefogás fontosságára: magánemberek, intézmények, önkormányzatok és az álam közös erőfeszítése révén bármi elérhető és megvalósítható, de csak akkor, ha – ahogyan a fociban is – együtt, egy csapatként dolgozunk. Elnök asszony szavait az alapító, Buzánszky Jenő üzenetével zárta, aki támogatásáról biztosította a pécsi óvodát az Alapítvány részéről a továbbiakban is. Az Aranycsapat tagját, a Nemzet sportolóját Pécshez és a környéki településeknek erős szálak fűzik.