Birtokba vették a gyermekek a Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsődében átadott Ovi-Foci Pályát

Labdával a kezükben sorakoztak fel az óvodások játéktérre, akár a nemzeti válogatott a döntő meccs előtt. Verssel és játékos sportbemutatóval kedveskedtek a közönségnek, akik nagy tapssal jutalmazták a bemutatót. Gyermeknek, felnőttnek egyaránt az arcára volt írva, hogy a sport – öröm.

Április 21-én ünnepélyes keretek között került átadásra a helyi önkormányzat, a támogatást felajánló vállalkozás és az Ovi-Foci Közhasznú Alapítvány összefogásából megvalósított Ovi-Foci Pálya.

A nap két meghatározó témája, a sport és az öröm fogalma Ottó Péter polgármester köszöntőjében is kiemelt szerepet kapott. Örömét fejezte ki, hogy hosszas előkészítő munka után végre átadhatják a pályát a legfiatalabb korosztály számára, hiszen a mozgást nem lehet elég korán elkezdeni, ezért is tartja nagyon fontosnak az új létesítményt, amely a gyerekeket változatos mozgásformákkal ismerteti meg. Mindez kedvet adhat nekik a sportoláshoz, ezáltal az egészséges életmód korai kialakulásához járulva hozzá.

A városvezető nagyon sok örömet kívánt az óvodásoknak és az óvodapedagógusoknak a létesítmény használatához, az Ovi-Foci Közhasznú Alapítványnak és a beruházást a társasági adója terhére támogató Kft.-nek pedig köszönetét fejezte ki.

Igmándyné Hebling Gabriella, a Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde intézményvezetője elmondta, az óvodai nevelés legfontosabb eszköze a játék, az intézménynek pedig kiemelt feladata az egészséges életmódra nevelés, melynek egyik megvalósítási módja a sport, a mozgás, a Pálya és a hozzátartozó eszközök pedig még több lehetőséget biztosítanak a céljaik eléréséhez. A Nemzeti Ovi-Foci, Ovi Sport részét képző, elméleti és gyakorlati részből álló képzés – melyet az intézmény összes óvodapedagógusa elsajátított – már most sok új ötletet adott számukra, az eszközök felhasználásának pedig számtalan variációja van. Az intézmény vezetője köszönetet mondott az önerőt biztosító városi önkormányzatnak, valamint az Alapítványnak a projekt megvalósításáért.

Dr. Molnár Andrea, az Ovi-Foci Közhasznú Alapítvány elnöke arcáról is sugárzott az öröm, mert láthatta a sok boldog gyermeket, amint birtokba vették a játékteret. Elnök Asszony elmondta, hogy az Alapítványt 2011-ben alapították Buzánszky Jenő olimpiai bajnok magyar labdarúgóval, a Nemzet Sportolójával, akinek a közelmúltban bekövetkezett sajnálatos halálát követően az Alapítvány szándékai szerint fia, az átadó-ünnepségen szintén jelen lévő ifj. Buzánszky Jenő veszi majd át az alapítói jogok gyakorlását. A hazai fejlesztésű, és használati mintaoltalommal rendelkező Pályát kimondottan gyermekek számára, az ő igényeiket szem előtt tartva alakították ki. 2013-ban az Alapítványt az a megtiszteltetés érte, hogy a Nemzeti Ov-Foci, Ovi-Sport Programért – melynek immár Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde is a részese – a Parlamentben vehették át a Magyar Termék Nagydíjat, és az Innovációért Nívódíjat. A zirci a 91. Pálya a sorban, az év során pedig még további 49 Pálya átadására kerül sor az ország különböző pontjain. Jelenleg már közel húszezer gyermek élvezheti az Ovi-Foci Programot.

Az Elnök Asszony végül a kicsikkel kezdeményezett párbeszédet, és kérdéseire – „Tetszik a pálya, gyerekek?” „Szerettek rajta focizni?” – egyhangú „Igeeen!” volt a felelet. Majd együtt megköszönték Jenő bácsinak, az Aranycsapat legendájának, hogy Zircre is eljuthatott a Program, és ahogy az Alapítvány szlogenje is szól, történt egy újabb „Nagy lépés kis cipőben”.

Ottó Péter polgármester, dr. Molnár Andrea alapítványi elnök és ifj. Buzánszky Jenő végül két óvodás gyermek közreműködésével, a nemzeti színű szalag átvágásával jelképesen is átadták rendeltetésének a létesítményt, amely ezt követően egy óvodai röplabda-mérkőzésnek adott otthont.