Nagy örömmel vágtunk neki az útnak, melynek a végén egy régi álom beteljesülése várta Alapítványunkat: Buzánszky Jenő egyik utolsó kívánsága volt, hogy az általa megálmodott Ovi-Sport Program eljusson a határon túli magyarság körébe is.

Az első átadóra Munkácson került sor, a 17. Számú Magyar Óvodában. Mint kiderült, az intézmény kiemelkedik az eddigiek közül elképesztő, több mint 300 fős létszámával. Ez az adat már önmagában jelzi, jó helyre került a pálya, a gyerekek öröme, illetve a pedagógusok elmesélése alapján ez a gondolat csak tovább erősödött.

A nagy meleg ellenére a gyerekek elképesztő tánccal készültek. Kézzel készített, népi és elegáns ruháikban bemutatott produkciójuk mögött érezhető volt a rengeteg gyakorlás.

Az ünnepi beszédek sorát Dr. Grezsa István, a határon átnyúló beruházások ellenőrzéséért felelős miniszteri biztos nyitotta: elmondta, rendszerszintű beavatkozással segít a Magyar Kormány a határon túl élő magyaroknak, amelynek kulcseleme a legalapvetőbb oktatási, azaz az óvodai intézmények támogatása.

Buzánszky Jenőt egy igazán jó, és igazán magyar embernek nevezte, aki mindig a külhoniak szolgálatában állt, küldetésének tekintette a támogatásukat, emiatt is külön öröm, hogy az általa létrehozott alapítvány bekapcsolódott a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programba.

Végezetül pedig az aktuális megvalósításokat egy élő jelképnek nevezte, amely jelzi, hogy van magyar jövő és kibontakozási lehetőség Kárpátalján is.

Dr. Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke komplex pedagógiai eszköznek nevezte a programot, amely reméli, a kárpátaljai utánpótlás-nevelés csírájaként fog működni.

Dr. Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke reményét fejezte ki, hogy hatalmas sportolók lesznek az óvoda gyermekeiből, akikre büszke lesz majd az óvoda és egész Munkács városa, illetve sok sikert és örömöt kívánt a kis pályához!

Dr. Molnár Andrea, az alapítvány elnöke elmondta, történelmi nap résztvevői lehetünk, amelyen egy régi kívánság és elhatározás válik sikerré. Kiemelte, hogy az alapítvány tovább fog dolgozni azon, hogy még több magyar óvodában létesülhessen pálya, valamint hogy az óvodapedagógusi képzés programja akkreditált anyag legyen a beregszászi főiskolán.

A nemzeti színű szalag átvágása előtt Román Snep római katolikus plébános szentelte meg a pályát, majd a gyerekek sportbemutatója következett.

Munkács után a Nagydobronyi Óvodába ment a vendégsereg, ahogy miniszteri biztos úrtól megtudtuk, Kárpátalja legnagyobb magyar többségű településére. Beszédében megköszönte a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetségnek, hogy megbízható partnerként segítik a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program megvalósítását.

„Szolgálja ez a pálya a gyerekeket, a családokat, s Nagydobrony községét, amely egyik tartóoszlopa, őrt álló közössége a kárpátaljai magyarságnak” – zárta beszédét a kormánybiztos.

Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke a kárpátaljai magyar közösség nevében köszönetet mondott a kormánybiztosságnak a projekt finanszírozásáért, valamint az ötletgazda Ovi-Sport Közhasznú Alapítványnak, amely kifejlesztette az átadásra kerülő multifunkcionális sportpályákat és hozzájuk tartozó oktatási programot.

Elmondta, hogy a KMPSZ javaslatára Kárpátalja valamennyi régiójába kerül egy-egy teljesen felszerelt, pálya, hogy példa és központ legyen a környék, a környező óvodák számára.

Dr. Molnár Andrea háláját fejezte ki kormánybiztos úrnak közreműködéséért és anyagi támogatásáért. Andrea öltözéke kifejezetten illő volt az eseményhez: az általa viselt kosztüm a Hrivnák Tünde által tervezett BY ME Treasure kollekció egyik darabja, melyet beregi szőttes díszít.

Az eseményeket megtisztelte jelenlétével Buhajla József főkonzul, Kulcsár Ferenc konzul, Viktor Mikulin Kárpátaljai Állami Közigazgatási Hivatal elnökhelyettese, Tóth Miklós, megyei képviselő, Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Emlékév Testület elnöke, Magyar Zoltán sportvezető, ifj. Buzánszky Jenő, az Ovi-Sport Közhasznú Alapítvány alapítói jogok gyakorlója, Popka János, Nagydobrony polgármestere és Kolozsy Andárs nagydobronyi református lelkész.

Alapítványunk pedig ezúton is köszönetét fejezi ki mindenkinek, aki hozzájárult, hogy az Ovi-Sport Program a határon túli magyarok körébe is eljuthatott! Tiszapéterfalván és Visken következik a folytatás!